Intelligentietests op Internet

Hieronder vindt u een selectie van de tests op het World Wide Web. We hebben een beetje gesmokkeld met het begrip ‘intelligentietest’ omdat we ook de persoonlijkheidstest erg aardig vonden en u sommige raadselpagina’s niet wilden onthouden. Aanvullingen zijn welkom via r.jager@bpa.nl.

Naam: The Keirsey Temperament Sorter
Lokatie: http://sunsite.unc.edu/personality/keirsey.html
http://www.keirsey.com
  Isabel Myers bouwde voort aan de indeling in typen van Carl Jung en ontwierp de Myers-Briggs Type Indicator. The Keirsey Temperament Sorter is hier weer op gebaseerd. De test is op beide sites hetzelfde, alleen de uitwerking is anders. Op de sunsite-site wordt gekeken naar de score op vier schalen: extrovert-introvert, intuÔtie-gewaarwording, gevoel-denken, oordelend-opmerkzaam. Op de Keirsey-site krijgt men een score in de vorm van een type (idealist, beschermer, rationalist en artiest) en een van de zestien karakters. Het beste kunt u de test maken bij Sunsite en daarna de profielen lezen bij Keirsey.
Naam: Traditional IQ-tests
Lokatie: http://dra.nl/~jxr/niq.htm
  Jeroen Rijkeboer verzamelde op zijn homepage diverse IQ-tests te vinden. Hij heeft er de Mensa-tests (de organisatie voor hoogbegaafde mensen) van Canada, Zuid-Afrika, Duitsland, Frankrijk en Zweden opgenomen en nog enkele andere IQ-testjes. Ook is er een link naar de homepage van Mensa in de Verenigde Staten en de biografie van Albert Einstein.
Naam: Personality test
Lokatie: http://www.users.interport.net/~zang/personality.html#shapes
  U kiest uit negen abstracte voorstellingen de vorm die u het meest aanspreekt en u krijgt meten een karakterbeschrijving. De negen vormen vertegenwoordigen de negen typen persoonlijkheden, maar om welke negen typen het gaat is niet duidelijk, net zo min als wie de test heeft ontworpen. Een aardigheidje.
Naam: Online Career Source EQ test
Lokatie: http://www.erac.com/eqtest.html
  Emotionele intelligentie is waar het om draait in de ‘nineties’. Kennis van de eigen emoties en het vermogen om emoties te reguleren zijn meer sleutelwoorden voor succes dan het hebben van een hoog IQ: u wordt er in ieder geval sneller manager mee. Om uw invoelendheid te testen kunt u op de site van Online Career Source terecht. In vergelijking met de test van Utne Body, Mind & Spirit (hieronder) is dat deze wat humoristischer en sappiger qua vraagstelling.
Naam: Utne Body, Mind & Spirit: Emotional Intelligence
Lokatie: http://www.utne.com/lens/bms/9bmseq.html
  ‘A high IQ may get you into Mensa, but it won’t make you a mensch’, schrijft Daniel Goleman, auteur van het boek ‘Emotionele Intelligentie, emoties als sleutel tot succes’ als voorwoord op deze EQ-test. De vraagstelling is serieuzer en de resultaten daardoor vermoedelijk dichter bij de waarheid dan de test van Online Career Source. Hier moet u werkelijk al uw emotionele vaardigheden bij uit de kast trekken.
Naam: The Free, Fast & Fun Intelligence Test
Lokatie: http://www.iqtest.com/welcometest.html
  Voordat u aan de test begint moet u bedenken dat een verkeerde houding en voorbereiding een lager IQ tot gevolg zal hebben. Ook maakt de eigenaar van deze pagina ons erop attent dat het IQ lager kan uitvallen als Engels of Amerikaans niet de moedertaal is.
Naam: Braintainment Center Wisdom IQ test
Lokatie: http://world.brain.com/index.cgi/UN/iq/webIQtest.cgi
  In deze test moet u in iedere zin het juiste woord invullen. Snelheid telt mee bij de score. Uw score wordt op twee manier vergeleken met de rest: het aantal goede antwoorden (intellectue-le intelligentie) en in een Bellcurve uw ‘wijsheid & intuitie’ intelligentie.
Naam: The Comar IQ Tests
Lokatie: http://www.euronet.nl/users/cor/iq.html
  Deze test is opgezet door een Nederlander, maar is - helaas - in het Engels. Er zijn drie niveaus: voor de gemakzuchtigen, de gemiddelden en degenen die denken dat ze een bovengemiddelde intelligentie hebben. Ontwerper Cor van Dusschoten zet onderaan de homepage dat degene die werkelijk geÔnteresseerd is in zijn IQ een officiŽle test moet afleggen. ‘Volgens mij is dat moeilijk te verwezenlijken via Internet’, schrijft hij. Wie serieus overweegt dat te doen, kan het beste een kijkje nemen op de pagina van Mensa, de vereniging van hoogbegaafden. Te vinden op: http://www.netherlands.mensa.org/~feldmann/mensa.html
Naam: The Platinum Rule
Lokatie: http://www.platinumrule.com
  Geen intelligentietest, maar een persoonlijkheidstest. Het onderkennen van typen persoonlijkheid maakt het mogelijk om ze beter te begrijpen, aldus de test. U kunt de test ook doen om meer te weten te komen over de persoonlijkheidskenmerken van iemand anders.
Naam: Bankers Trust Brain Teaser
Lokatie: http://www.bankerstrust.com/hr/games/teaser1.html
  Geen intelligentietest, maar een raadsel, dat een beroep doet op uw intelligentie. U moet een creatieve oplossing zien te vinden voor een prangende vraag. Bijvoorbeeld: een koning krijgt uit tien provincies tien goudstaven elk, in verschillende vormen per provincie. Maar ťťn van de provincies heeft staven gestuurd die 9/10 van het gevraagde gewicht wegen. Welke provincie is de boosdoener?
Naam: Riddle du Jour
Lokatie: http://www.dujour.com/riddle/
  Nog een raadsel. Iedere dag opnieuw een verse, met maar liefst zes prijzen te winnen! U krijgt meteen te zien of uw antwoord goed of fout was en of er nog meer mensen zijn die uw intelligentieniveau van dat moment benaderen.

Zie verder:

Het nut van Intelligentietests


Dit is een internetpublicatie van Intermediair : © VNU
Bron: Intermediair